4. november 2008




Et pent sett barberkniver


Det er slirekniver vi samler på, ikke kokkekniver eller brødkniver eller annet skarpt. Eller barberkniver?

Barberkniver finnes i enorme mengder fra den tid da alle som barberte seg, hadde en. De ligger på bordene på ethvert bruktmarked. I Vikingskipet byttet jeg til meg noen som engang har tilhørt en mann som hadde ikke bare én kniv, men et helt syvdagerssett.

Jeg begynner med dette settet. Så får jeg se om jeg siden legger ut masse andre norske barberkniver. Selv om man ikke samler på dem, hender det jo at man plukker med seg en hvis den er norsk. Og plutselig sitter man der med en hel samling, og lurer på hvor smart dette var.



C. Brose, Christiania


Carl Friedrich Wilhelm Brose var bandasjist i Grensen 8 i Oslo, og hadde dessuten "Buxesælefabrik". Jeg vet ikke når han var født eller hvor han kom fra. Han døde i 1903.

Brose hadde to sønner som overtok verkstedet og forretningen etter ham: bandasjist Adolph Wilhelm Heinrich Brose, og kirurgisk instrumentmaker Max Brose.

Det er bilde og omtale av sønnen Adolph i Norges håndverkere, bind 1, side 202. Det står at han var født i 1865, var utlært bandasjist i 1883, ble kompanjong i 1898, og at han etter farens død drev firmaet sammen med sin bror Max til han ble eneinnehaver i 1910. Han fikk sølvmedalje på Jubileumsutstillingen i 1914.



Syvdagerssettet

En barberkniv holdes skarp ved at man jevnlig stryker eggen på en lærrem. En gang imellom sender man kniven bort for å få satt den opp ordentlig. Hvis man har et sett på syv kniver, går det altså syv ganger så lenge før dette er nødvendig. Slike sett lages fremdeles, og produsentene hevder at det skal det gå flere år før man må få satt dem opp.













Disse syvdagerssettene, som har én kniv for hver ukedag og ligger i et pent skrin, var ofte luksuriøse saker, i høy kvalitet og med mer utsmykning enn vanlig. Dyre og ikke for hvem som helst.

Siden C. Brose døde i 1903, er settet hans mer enn hundre år gammelt. Uvisst hvor mye mer.

I dette tilfellet er etuiet ganske medtatt. Ikke så rart siden det er laget av papp og ble brukt på badet. Noen etuier er av tre og har greid seg bedre.

Brose-settet har ledig plass for en eller annen barberingsdings som jeg ikke vet hva var. Jeg har sett noen andre syvdagerssett, og sett litt på Internett nå, men ingen har hatt et slikt ekstra rom. Men jeg har ikke noe greie på sånt, og kanskje det ikke er uvanlig med en ekstra ting her. En bartebørste?


Knivene er av den vanligste barberknivtypen. Å lage slipefas på sånne er virkelig en utfordring for en sliper.

Her er knivene merket med nummer for ukedag. Mange andre sett har ukedagene i bokstaver på blad eller skaft.


Disse Brose-knivene er riktig pene og med nydelig ryggfiling, og med skaftplater av elfenben.

Andre leverte enda mer avanserte saker, både av enkeltkniver og særlig av dem som lå i sett. Noen har mer komplisert konstruksjon og mer kreativ ryggfiling og utskårne sideplater og gull og mye annen stæsj, og må ha vært rådyre. Kanskje dette settet var Broses toppmodell, eller kanskje han leverte enda finere saker.



Brukes barberkniver fremdeles?

Klart de gjør! Jeg har aldri prøvd, men kan godt skjønne at det kan være gøy. Dessuten føler man seg nok mye tøffere om man barberer seg med kniv enn pinglene som bruker mer moderne, ufarlige saker, og det er jo også et poeng.

Barberkniver lages fremdeles i Europa og andre steder, både billige og dyre. Til og med syvdagerssett er ennå å få kjøpt. Hva med et sett fra DOVO i Solingen? Du får et pent, nytt et derfra for rundt tusen dollar.

En Internett-side forteller at syvdagerssettene er laget før 1840, for da gikk de helt av moten. Som vanlig må man vurdere nøye den informasjonen man finner der ute!